ANKARA / MAMAK - Zafer İlkokulu

TARİHÇE

Çankaya Karaağaç Mahallesi köy iken, bu okul 28. Tümenin Nizamiyesi ile, II. Nizamiye arasındaki sırtın batıya bakan koyunda, 1944 yılında tek derslikle öğretime açılmıştır. Köyün kendi olanakları ile öğretmen evi bulunan ve kerpiçten yapılı bina saki eğitmenli tip olarak görülür.

Elimizdeki resmi kayıtlara göre, 29.09.1948 yılında atanan başöğretmen Mustafa ERYILMAZ, 21.11.1960 günü ölümüne kadar görev yapmıştır. Okul 1950-1951 öğretim yılına dek 3. sınıfa değin öğretim yaparken, 1952-1953 öğretim yılında 5. sınıfa kadar öğrenim olanağını çevresine açmıştır. 1944-1948 öğretim yıllarına ilişkin görev yapan öğretmenlere ait belirli bir bilgi olmamakla birlikte öğretimin sürekli oluşu sınav sonu çizelgelerinden  anlaşılmaktadır.

12.12.1960 günü okulun müdürlüğüne Mahmut KELLECİOĞLU atanmakla bu görevini sürdürürken Milli Eğitim Müdürünün tanıdığı yetkiye uyarak, okulu 28. Tümenin Askeri Ceza Evi ile değişimini sağlamıştır. Eski Karaağaç İlkokulu askeri eğitim alanı içerisine alınmakla, 28.   Tümenin Askeri Ceza Evi ile değişimi zorunlu olunca, yapılması gerekli tadilat  ve onarım Mahmut KELLECİOĞLU’nün binayı teslim alışından sonra yapılmıştır.

Eski okuldan gelen 3 öğretmen ve 85 öğrenci ile tadilatı yapılan binada 1961-1962 yılında öğretimini sürdürülmüştür. 1962-1963 öğretim yılında ek olarak yapılan baraka bina ile okul genişlemiş, 16 öğretmen ve 587 öğrenci ile öğretim yapılmıştır. Çevrede nüfusun yoğunlaşmasıyla 1964-1965 öğretim yılında üçlü öğretim yapmak gerekmiş, 1968-1969 öğretim yılında yine ikili öğretime dönülmüştür. Komşu okul olarak yeni yapılan Hüseyin Gazi ve Dutluk İlkokulları yakın yer öğrencilerini bünyelerine almakla, ikili öğretim imkânı doğmuştur.

Şimdi içinde öğretim yapılan  yeni bina ise; Genel Kurmay Başkanlığı  Moral Eğitim Şubesi desteği ve Sayın Nezahat  TAĞMAÇ’in öncülüğünde 28. Tümen İstihkâm Taburunun emek gücüyle ve Vilayetin katkılarıyla 1971-1972 öğretim yılında yapılmıştır. Şöyle ki; moral eğitim şubesinin bir ilkokul seviyeli öğretim kurumuna yardım etme istemi, sayın genel Kurmay Başkanı eşi Nezahat  TAĞMAÇ öncülüğünde birleşmekle istem kuvvet komutanları bilgisi içinde 28. tümenin o zamanki sayın komutanı  Abdurrahman ERGEÇ’e bildirilmiştir. Bu istek tümenin sayın komutanlarınca  okulumuza analize edilmekle, tümenin istihkam tabur komutanı Sayın İrfan TETİK, Milli Eğitim Müdürü Sayın Faysal DURUÖZ  ve okul  müdürü Sayın Mahmut KELLECİOĞLU’nden kurulu üçlü bir komitede yapımına sözleşilmiştir. Yapım ve okula yardımların ve gerekse kol gücünün sağlanmasında Sayın 28. tümen komutanı Abdullah KULOĞLU ve Tuğgeneral Ali ELVERDİ’nin büyük katkılarıyla  ve 4. Kolorduya bağlı birlik komutanlarının görevlendirdiği teknik elemanlarla iş yürütülmüştür. İnşaatın yapımını üzerine alan 28. Tümen istihkâm taburu komutanı İrfan TETİK, Ybş. Mehmet DOĞRUGÜVEN, Tgm.  Müh. Selahattin PEKER, Tgm. Aytaç BİLGİÇ, Halit YEŞİLYURT komutasıyla, çevrenin ve okul görevlilerinin katılmasıyla 30.06.1971 tarihinde okulun temeli atılmakla işe başlanmıştır. Bu arada komutanlar inşaatın daha çabuk yapılması için sık sık denetimini yapmışlar. Sayın Ankara valisi Şerif TÜTEN ve Sayın Milli Eğitim Müdürü Baysal DURUÖZ  dar olanakları içinde 180.000 liralık ödenek temini il katkılarını  ve ilgilerini sürdürmüşlerdir.

Okulun inşaatı Türk Ordusunun değerli komuta heyetinin para, düşünce ve değerli Mehmetçiğin kol gücüyle 06.04.1972 günü bitirilmekle, düzenlenen törenle Sayın Atıfet Sunat, Sayın N. Tağmaç, Bayan Erim ve Kuvvet komutanlarının eşleri huzurlarında ayrıca, birlik komutanları ve eşlerinin bulunması, çevre halkının ve okul görevlilerinin içten katkılarıyla öğretime açılmıştır.

1972 Yılından  1997-1998 yılına kadar ilkokul olarak faaliyetini sürdüren okulumuz 1997-1998 Eğitim Öğretim yılında 8 yıllık zorunlu eğitimle beraber İlköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Eğitimine  İlköğretim olarak devam eden okulumuz 2012 senesinde 4+4+4 sistemine geçilmesiyle kademeli olarak 2. kademeyi mezun etmiştir. 2023 - 2024 Eğitim Öğretim yılında okulumuz sekiz derslikli İlkokul olarak eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

Ayrıca 2023 yılında okulumuz bahçesine iki sınıftan oluşan prefabrik anasınıfları UNICEF’ in katkısıyla yapılmıştr.

Kuruluşundan günümüze kadar onlarca idareci, yüzlerce öğretmen ve binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan okulumuzda nesilden nesile mezunlar verilmiştir.

Yayın: 17.08.2023 - Güncelleme: 17.08.2023 15:01 - Görüntülenme: 115